poniedziałek, 19 maja 2014

Zapiekane szparagi w mozzarelli i szynce parmeńskiej



Składniki : ( 2 os. )

1) Szparagi  14 szt.
2) Mozzarella  2 szt.
3) Szynka serrano  150 g
4) Pomidorki cherry  2 gałązki
5) Oliwa z oliwek  50 ml
6) Cukier  1 łyżeczka
7) Sól i pieprz
8) Ocet balsamiczny słodki  20 ml

Przepis :

Ugotuj szparagi w lekko osolonej i osłodzonej wodzie, tak żeby były  al dente ( ok. 10 min. ) i odkrój same główki ( ok 4 cm).  Kulki mozzarelli owiń szynką serrano , zrób nożykiem małe otwory i włóż w nie główki szparagów ( po 7 na jedną kulkę ). Gotowe nadziane kulki ułóż na łodygach szparagów, obok połóż łodyżki z pomidorkami cherry, skrop oliwą z oliwek i  wstaw do rozgrzanego piekarnika do temp. 200 C na 12 min.Gotowe zapieczone mozzarelle przełóż na talerze, połóż upieczone pomidorki cherry.Skrop oliwą z oliwek i octem balsamicznym i dopraw solą i pieprzem do smaku. Smacznego 










1 komentarz:

  1. W ubiegłym tygodniu wystartował nowy agregat zBLOGowani, umożliwiający: generowanie ruchu na blogi które dołączyły, dający możliwość obserwowania blogów i ulubionych wpisów. Zapraszamy do rejestracji na www.zblogowani.pl

    OdpowiedzUsuń