sobota, 10 maja 2014

Tarta z piankami i gorzką czekoladą



Składniki:

1) Herbatniki 330 g
2) Masło 200 g
3) Biała czekolada 300 g
4) Śmietana 30 % 250 ml
5) Limonka
6) Borówki amerykańskie 250 g
7) Gorzka czekolada 100 g
8) Pianki 1 op.

Przepis :

1) Ciasto :
Herbatniki zmiel w malakserze na drobny proszek i dodaj 200 g roztopionego na małym ogniu masła. Całość wymieszaj i rozłóż na blachę do tarty o śr. 27 cm ( może też być o śr 23 cm wtedy ciasto będzie odrobinę grubsze - w zależności kto jak lubi ). Wstaw blachę z ciastem do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180 C i piecz ok 10 min aż ciasto zbrązowieje. Upieczony spód odstaw do wystygnięcia.
2)Masa :
Rozpuść białą czekoladę na parze. Dodaj śmietanę i delikatnie wymieszaj. Na koniec zetrzyj skórkę z limonki i wyciśnij sok. Wymieszaj i przełóż na herbatnikowy spód. Rozłóż pianki, borówki amerykańskie i pokrojoną czekoladę na masie i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz