środa, 7 maja 2014

Tarta z warzywami




Składniki :
Ciasto:

1) Mąka 2,5 szkl.
2) Masło 200 g
3) Sól 1 łyżeczka

Farsz:

1) Szpinak 250 g
2) Filet z piersi kurczaka 250 g
3) Oliwki 100 g
4) Papryka żółta i czerwona ( po połowie )
5) Cukinia 1 szt.
6) Cebula
7) Pieczarki 200 g
8) Pomidor
9) Mozzarella 125 g ( 1 kulka )
10) Czosnek 4 ząbki
11) Oliwa z oliwek 50 ml
12) Sól i pieprz

Przepis :

Zagnieć ciasto z mąki, masła i soli. Włóż do lodówki na godzinę i następnie rozłóż w formie do pieczenia o średnicy 27 cm. Wstaw do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180 C na ok 15 min aż delikatnie zbrązowieje.

Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni, dodaj posiekaną cebulę, czosnek i pieczarki i poczekaj aż się przyrumienią. Dodaj pokrojoną w 2 cm kawałki pierś z kurczaka, cukinię i oliwki. Smaż ok 4 min. Na koniec dodaj szpinak, dopraw solą i pieprzem i smaż aż szpinak zmięknie. Gotowy farsz wyłóż na upieczony kruchy spód, ułóż na nim pokrojone w plastry papryki, pomidora i mozzarelle i wstaw do rozgrzanego piekarnika do temp. 180 C na 15 min. Upieczoną tartę przełóż na talerze. Smacznego






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz