Składniki :
1) Herbatniki ( 330 g )
2) Masło ( 200 g )
3) Biała czekolada ( 300 g )
4) Śmietana 30 % ( 250 ml )
5) Limonka
6) Truskawki ( 1 kg )
Przepis :
Herbatniki zmiel w malakserze na drobny proszek i dodaj 200 g roztopionego na małym ogniu masła. Całość wymieszaj i rozłóż na blachę do tarty o śr. 27 cm ( może też być o śr 23 cm wtedy ciasto będzie odrobinę grubsze - w zależności kto jak lubi ). Wstaw blachę z ciastem do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180 C i piecz ok 10 min aż ciasto zbrązowieje. Upieczony spód odstaw do wystygnięcia.
2) Masa :
Rozpuść białą czekoladę na parze. Dodaj śmietanę i delikatnie wymieszaj. Na koniec zetrzyj skórkę z limonki i wyciśnij sok. Wymieszaj i przełóż na herbatnikowy spód. Udekoruj truskawkami i wstaw do lodówki na 1 godz. Smacznego
Mmm, wspaniała :)
OdpowiedzUsuń