poniedziałek, 5 maja 2014

Stek z polędwicy wołowej z warzywami orientalnymi




Składniki : ( 2 os. )

1) Polędwica wołowa ( 2 x 200g )
2) Fasolka szparagowa  100 g
3) Papryka żółta  pół
4) Papryka czerwona  pół
5) Papryczka chilli  1 szt.
6) Imbir  50 g
7) Olej sezamowy  20 ml
8) Sos sojowy  40 ml
10) Limonka
11) Kolendra
12) Oliwa

Przepis :

Rozgrzej patelnię grillową na średnim ogniu, wlej oliwę  i połóż na niej steki. Smaż je ok 5 min z każdej strony ( w zależności od stopnia wysmażenia; te będą średnio wysmażone, jak chcesz lepiej to wystarczy po 8 min z każdej strony) Rozgrzej olej sezamowy na patelni. Wrzuć imbir i papryczkę chilli . Następnie dodaj pozostałe składniki ( papryki i fasolkę szparagową). Kiedy warzywa zmiękną dodaj sos sojowy i poczekaj aż odparuje. Wyciśnij połowę soku z limonki, dodaj pokrojoną kolendrę i wymieszaj. Przełóż na talerz, ułóż na nich steka i udekoruj świeżą kolendrą. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz