poniedziałek, 12 maja 2014

Green curry z kurczakiem i groszkiem cukrowym




Składniki : ( 4 os. )

1) Filet z piersi kurczaka ( ok 600 g )
2) Mleko kokosowe  ( 0,5 l )
3) Groszek cukrowy ( 250 g )
4) Imbir ( 100 g )
5) Papryczka chilli ( 1 szt. )
6) Papryczka jabanero ( 1 szt. )
7) Pasta green curry ( 3 łyżki )
8) Kiełki fasoli mung ( 50 g )
9) Kolendra
10) Ryż basmati  ( 200 g )
11) Sól i pieprz
12) Oliwa z oliwek ( 100 ml )

Przepis:

Ugotuj ryż wg. przepisu na opakowaniu ( moja rada - gotuj zawsze 2 min krócej ). Rozgrzej oliwę ( 50 ml )  w garnku, dodaj pokrojone w paski imbir, papryczki i lekko podsmaż. Wlej mleko kokosowe, włóż curry i doprowadź do wrzenia. Gotuj ma małym ogniu. Pozostałą część oliwy rozgrzej na patelni i podsmaż pokrojonego w kawałki kurczaka, tak aby lekko się zrumienił z każdej strony. Kawałki kurczaka i groszek cukrowy wrzuć do gotującego curry i trzymaj na małym ogniu ok 5 min. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Gotowe danie przełóż na talerze, udekoruj kiełkami fasoli mung i posyp pokrojoną kolendrą. Smacznego









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz