wtorek, 13 maja 2014

Domowy chleb z ziarnami


Składniki :

1) Ziarna słonecznika  1 szkl.
2) Pestki dyni  1 szkl.
3) Ziarna sezamu 1 szkl.
4) Płatki owsiane 1 szkl.
5) Siemie lniane 1 szkl.
6) Otręby pszenne 1 szkl.
7) Kasza gryczana 100 g
8) Miód  2 łyzki
9) Cukier  1 łyżka
10) Sól  1 łyżka
11) Woda przegotowana 6 szkl.
12) Mąka żytnia 1 szkl.
13) Mąka pszenna 1 kg
14) Mąka razowa 4 łyżki

Przepis :
Zakwas - wymieszaj mąkę razową z 3/4 szkl. letniej przegotowanej wody tak aby powstała masa o konsystencji ciasta naleśnikowego i przelej do słoika. Odstaw na 5 dni. Każdego dnia wymieszaj.

Chleb:

Ugotuj kaszę gryczaną wg. przepisu i odstaw do wystygnięcia. Wsyp do miski wszystkie suche składniki, ugotowaną kaszę i wymieszaj.Dodaj miód ( rozpuszczony w szkl. letniej wody) wodę, zakwas i dokładnie wymieszaj żeby powstała jednolita masa. Odłóż pół słoika masy chlebowej na kolejny zakwas i schowaj do lodówki ( w ten sposób będziecie mieli zakwas na kolejny chleb - może w niej stać do 1 miesiąca) ). Przełóż do 3 prostokątnych blaszek 32/14/6 cm, posyp mieszanką wszystkich ziaren, obwiń folią spożywczą i odstaw pod przykryciem na 12 godzin. Po uplywie tego czasu wstaw blaszki z chlebem do rozgrzanego piekarnika do temp. 180 C na 75 min. Odstaw do wystygnięcia i jedz. Smacznego :D






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz