piątek, 18 kwietnia 2014

Tarta z czekolady z orzechami włoskimi i żurawiną






















Składniki :

1) Herbatniki petit beurre ( 300 g )
2) Masło ( 200 g)
3) Gorzka czekolada ( 200 g )
4) Mleczna czekolada ( 200g )
5) Śmietana 30 % ( 250 ml )
6) Wódka ( 50 ml )
7) Orzechy włoskie ( 150 g )
8) Żurawina suszona ( 250 g )



Przepis:

1) Ciasto :
Herbatniki zmiel w malakserze na drobny proszek i dodaj 200 g roztopionego na małym ogniu masła. Całość wymieszaj i rozłóż na blachę do tarty o śr. 27 cm ( może też być o śr 23 cm wtedy ciasto będzie odrobinę grubsze - w zależności kto jak lubi ). Wstaw blachę z ciastem do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180 C i piecz ok 10 min aż ciasto zbrązowieje. Upieczony spód odstaw do wystygnięcia.

2) Masa :
Czekoladę  ( 200g mlecznej i 100g gorzkiej włóż do naczynia i rozpuść na parze. Dodaj całą śmietanę i wymieszaj łyżką. ( nie musisz czekać aż czekolada wystygnie) Wsyp orzechy , pokrojoną na kawałeczki czekoladę i dodaj wódkę. Całość wymieszaj, przełóż na spód do ciasta i udekoruj żurawiną. Wstaw do lodówki na 1 godzinę a potem jedz ;) Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz