piątek, 18 kwietnia 2014

Tarta mojito z gorzką czekoladą


 Składniki :
1) Herbatniki ( 330 g)
2) Masło ( 300 g)
3) Limonki ( 1 kg )
4) Cukier trzcinowy ( 400 g )
5) Serek mascarpone ( 500 g )
6) Mięta ( pęczek )
7) Gorzka czekolada ( 100 g )













1) Ciasto :
Herbatniki zmiel w malakserze na drobny proszek i dodaj 200 g roztopionego na małym ogniu masła. Całość wymieszaj i rozłóż na blachę do tarty o śr. 27 cm ( może też być o śr 23 cm wtedy ciasto będzie odrobinę grubsze - w zależności kto jak lubi ). Wstaw blachę z ciastem do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180 C i piecz ok 10 min aż ciasto zbrązowieje. Upieczony spód odstaw do wystygnięcia.

2) Masa :
Z limonek zetrzyj na tarce skórkę i wyciśnij sok. Przełóż do rondla, wsyp cukier i gotuj na małym ogniu, aż do momentu zgęstnienia i odstaw do wystygnięcia.Do galaretkowatej masy dodaj listki mięty i wymieszaj.

W osobnym naczyniu utrzyj masło na gładką masę.Serek mascarpone podziel na 3 części i dodawaj po jednej części cały czas mieszając.Gdy zrobi się gładka masa dodaj galaretkę z soku z limonki , kawałki gorzkiej czekolady i wymieszaj.Gotową masę wyłóż na herbatnikowy spód do ciasta, udekoruj limonką, miętą i kawałkami czekolady. Smacznego ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz