sobota, 19 kwietnia 2014

Pieczone bakłażany





Składniki : ( dla 2 os. )

1) Bakłażan ( 2 szt. ok 20 - 25 cm )
2) Wołowina mielona ( 0,4 kg )
3) Szalotka ( 2 szt.)
4) Papryczka chilli ( 1 szt. )
5) Sos sojowy jasny ( 3 łyżki )
6) Kolendra ( 1 pęczek )
7) Imbir świeży (  kawałek 4 cm )
8) Oliwa z oliwek ( 3 łyżki )
9) Czosnek ( 3 ząbki )
11) Kozi ser ( 75g )
10) Sól i pieprz

Przepis :
Obrane ząbki czosnku, szalotkę, imbir i papryczkę chilli pokrój w plasterki. Rozgrzej patelnię, wlej oliwę z oliwek i wrzuć pokrojone składniki . Poczekaj aż zmiękną mieszając co jakiś czas. Dodaj mieloną wołowinę i smaż ją ok 15 min od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodaj sos sojowy, pokrojoną kolendrę, sól i  świeżo mielony czarny pieprz. Całość wymieszaj i zdejmij z ognia. Bakłażany przekrój wzdłuż na pół, wydrąż łyżeczką gniazda nasienne.W powstałe łódeczki włóż usmażoną mieloną wołowinę, połóż na wierzchu pokrojony w plastry kozi ser. Bakłażany umieść na blasze do pieczenia i włóż je do piekarnika rozgrzanego do 180C. Po 20 min. śmiało możesz je wyjąć i zjeść. Smacznego





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz