Składniki :
1) Herbatniki petit beurre ( 330 g )
2) Masło ( 250 g)
3) Ser mascarpone ( 250 g)
4) Śmietana 30 % ( 100 ml - pół szkl.)
5) Cukier puder ( 100 g - pół szkl.)
6) Laska wanilii
7) Borówki amerykańskie ( 250 g )
8) Gorzka czekolada ( 100 g )
Przepis:
1) Ciasto :
Herbatniki zmiel w malakserze na drobny proszek i dodaj 200 g roztopionego na małym ogniu masła. Całość wymieszaj i rozłóż na blachę do tarty o śr. 27 cm ( może też być o śr 23 cm wtedy ciasto będzie odrobinę grubsze - w zależności kto jak lubi ). Wstaw blachę z ciastem do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180 C i piecz ok 10 min aż ciasto zbrązowieje. Upieczony spód odstaw do wystygnięcia.
2) Krem :
Utrzyj mikserem pozostałą część masła z cukrem pudrem na gładką masę. Dodaj nasionka z laski wanilii. Zmniejsz obroty do minimalnych i dodawaj serek mascarpone. W drugim naczyniu ubij śmietanę na sztywno ( pamiętaj żeby śmietana była zimna bo wtedy szybciej i łatwiej się ubije). Dodaj ubitą śmietanę i delikatnie wymieszaj łyżką. Wyłóż masę na wystudzone ciasto. Udekoruj borówkami i pokrojoną w listki gorzką czekoladą i odstaw do lodówki na 1 godz. Życzę smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz