środa, 16 kwietnia 2014
Gniocchi z kozim serem i selerem naciowym
Składniki : ( 2 os. ; danie wegetariańskie )
Gniocchi :
1) Ziemniaki ( 1 kg )
2) Mąka ( 2,5 szkl. )
3) Twarożek z koziego sera ( 150 g )
4) Jajo ( 1 duże)
5) Gałka muszkatołowa
Pasta :
1) Seler naciowy ( pół )
2) Papryczka chilli ( 1 szt. mała)
3) Czosnek ( 2 ząbki)
4) Masło ( 50 g )
5) Wino białe wytrawne ( 50 ml )
6) Parmezan tarty ( 3 g )
7) Świeże gałązki oregano ( 8 szt. )
8) Sól i pieprz
Przepis :
Obierz ziemniaki , ugotuj w osolonej wodzie ( 1 łyżeczka ) i odstaw do wystygnięcia. Przeciśnij ziemniaki przez praskę, dodaj mąkę, jajo, twarożek i odrobinę świeżo startej gałki muszkatołowej. Składniki wymieszaj i zagnieć ciasto. Gdyby było zbyt kleiste dodaj jeszcze odrobinę mąki. Uformuj walec z ciasta i podziel go na 4 kawałki. Każdy z nich rozwałkuj delikatnie rękami na wałki i pokrój na prostokąciki o szerokości ok 1,5 cm. Delikatnie naciśnij każdą z nich palcem, tak aby powstał dołek. Gotowe gniocchi wrzuć do osolonej wody i poczekaj aż spłyną na wierzch.Wtedy przełóż je łyżką cedzakową do naczynia.
Pasta :
Pokrój seler naciowy, papryczkę chilli, czosnek w cienkie plasterki. Rozgrzej patelnię i wrzuć do niej masło i poczekaj aż się roztopi. Dodaj pokrojone składniki i poczekaj aż zmiękną, od czasu do czasu je mieszając. Wlej wino, dopraw solą i pieprzem i dodaj chwilę wcześniej ugotowane gniocchi. Całość delikatnie wymieszaj łyżką, dodaj pokrojone oregano i parmezan. Gotowe gniocchi przełóż na talerze. Życzę smacznego ;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz