środa, 16 kwietnia 2014

Pieczone pomidory

                                                               


Składniki :

1) Pomidory ( 4 szt.)
2) Ser feta ( 250 g )
3) Oliwki  ( 120 g )
4) Pietruszka ( pęczek )
5) Koperek ( pęczek )
6) Szczypiorek ( pęczek )
7) Bazylia (doniczka )
8) Oliwa z oliwek ( 100 ml )
9) Papryczka chilli ( 1 szt. )
10) Ocet balsamiczny ( 20 ml )
11) Sól i pieprz





Przepis :

1) Pomidory dokładnie umyj i odkrój górną cześć ( 1cm ) wraz z szypułką. Delikatnie za pomocą łyżeczki wydrąż gniazdo nasienne.


2) Do miski włóż ser, pokrojone w plastry oliwki, posiekaną papryczkę chili, pietruszkę, koperek, szczypiorek i bazylię. Dodaj 50 ml oliwy z oliwek i całość masy dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.


3) Do wydrążonych pomidorów włóż masę, tak aby cały był nią wypełniony i przykryj czapeczką. Nafaszerowane pomidory ułóż w naczyniu do pieczenia, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 C i piecz 30 - 35 min. Upieczone pomidory wyłóż na talerze, skrop oliwą z oliwek, octem balsamicznym i posyp solą i pieprzem. Życzę smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz