wtorek, 15 kwietnia 2014

Zapiekanka z buraków z polędwiczką wieprzową i kozim serem



Składniki:
( danie dla 4 os)

1) 5 średnich buraków ( ok. 1 kg)
2) 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 300 g)
3) kozi ser ( 120 g)
4) orzeszki nerkowca ( 100 g )
5) ocet balsamiczny ( 500 ml )
6) oliwa z oliwek ( 100 ml )
7) świeży tymianek ( 1 doniczka )
8) sól i pieprz
9) cukier brązowy ( 1 łyżeczka)



Przepis:
1) Buraki dokładnie umyj, owiń folią do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 C na 1 godz.
Po upieczeniu ( powinny być już miękie) obierz je i pokrój na kawałki o grubości jednego centymetra. ( uważaj żeby się nie poparzyć bo są gorące)  Ułóż je na spodzie naczynia do zapiekania. Polej oliwą z oliwek, octem balsamicznym, posyp cukrem i dopraw solą i pieprzem do smaku.
2) Polędwiczkę wieprzową dokładnie umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w plastry o grubości 1,5 cm. Rozgrzej patelnie i obsmaż po 1 minucie z każdej strony. Podsmażone kawałki mięsa rozłóż na burakach, dopraw solą i pieprzem oraz gałązkami tymianku. Całość posyp orzeszkami nerkowca ( można je lekko podprażyć na patelni) i rozłóż na całości zapiekanki plastry koziego sera. Wstaw danie do rozgrzanego piekarnika na ok 15 min ( w zależności od tego jak lubicie wypieczone mięso

Życzę Wam smacznego






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz